[...] W tygodniach 11–13 kaloryczność zwiększono do 1200 kcal/dzień i stopniowo wprowadzano owoce, warzywa i zboża. W tygodniach 14–16 badani stosowali dietę podtrzymującą 15% protein, 55% węglowodanów, 30% tłuszczów. W 17. tygodniu dokonano oceny. Jakie wyniki przyniosło stosowanie diety? Masa ciała spadła z ok. 100 kg do 85,5 kg (~14,5%), [...]
Nielicznym znane jest wykorzystanie metody tzw. piku hormonalnego, który osiągamy poprzez trening dużych grup mięśniowych (jak np. nogi). Trik polega na tym, aby wraz z ciężką grupą mięśniową, na jednej sesji treningowej, dodać ćwiczenia partii mięśniowej, którą chcemy poprawić. Przykładowo, wykonujemy ciężki trening nóg, po którym wykonujemy [...]
Witaminie B12 przypisuje się wiele nieprawdziwych właściwości, niektórzy twierdzą, że leczy depresję, inni że raka. Niestety, w XXI wieku łatwo rozpowszechniają się plotki. Ogólnie przyjmuje się, iż niedobory witaminy B12 nie są powszechne, najczęściej występują u osób w wieku powyżej 60 lat oraz ograniczających produkty pochodzenia zwierzęcego. [...]
Cukrzyca jest chorobą, która dotyka milionów ludzi. W Polsce według oficjalnych danych jest to około 3 mln osób, jednak prawdopodobnie stan przedcukrzycowy mogą mieć kolejne miliony naszych rodaków. Nie wiemy, czy ta liczba jest właściwie oszacowana, tych osób może być więcej, tylko np. nie są zdiagnozowani. W XXI wieku wiele osób z dużą [...]
[...] mają minimalny wpływ na skład ciała. ( Niektóre wartości podane zostały w zaokrągleniu. ) Referencje: S. H. Faulkner i wsp. „The effect of passive heating on heat shock protein 70 and interleukin-6: A possible treatment tool for metabolic diseases?” https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/23328940.2017.1288688 Luc J C van Loon J [...]
[...] 37232ñ2195 , U.S.A. Madzima TA1, Panton LB1, Fretti SK1, Kinsey AW1, Ormsbee MJ1. Br J Nutr. 2014 Jan 14;111(1):71-7. doi: 10.1017/S000711451300192X. Epub 2013 Jun 17. “Night-time consumption of protein or carbohydrate results in increased morning resting energy expenditure in active college-aged men.” http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23768612
[...] zapewnia podaż białka serwatkowego, m.in. przez wpływ na zwiększenie ilości komórek satelitarnych w mięśniach. Referencje: Farup J1, Rahbek SK, Knudsen IS, de Paoli F, Mackey AL, Vissing K. „Whey protein supplementation accelerates satellite cell proliferation during recovery from eccentric exercise” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25063205
[...] aminokwasów, co jest korzystne np. w nocy, ale nie zaraz po zakończonym wysiłku. Dlatego nie ma idealnego rozwiązania, należy samodzielnie podejmować decyzje i dobierać proteiny/aminokwasy względem potrzeb. BCAA, czy białko serwatkowe? Wiele osób pyta, po co mi BCAA, skoro mam białko serwatkowe (WPC, WPH, WPI lub ich mieszanki)? Bo BCAA to [...]
Diety ketogeniczne (KD) są bogate w tłuszcze (65%-80% energii) i ubogie w węglowodany (<50 g dziennie: 5%-10% energii), dostarczają umiarkowanej ilości protein. Naśladują metaboliczny stan głodu (wtedy pojawia się nasilone wykorzystanie tłuszczów jako źródła energii). Bywają stosowane w leczeniu padaczki. Wiadomo też, że wytwarzanie [...]
[...] też z poprawą w przypadku symptomów zespołu metabolicznego. Celem pracy była ocena wpływu białka serwatki na miażdżycę u myszy ApoE - / -. Co to są myszy ApoE - / -? Apolipoproteina E wiąże cholesterol. Jest kluczowym elementem HDL oraz IDL. Myszy pozbawione apolipoproteiny E gromadzą we krwi cząsteczki cholesterolu (i triacylogliceroli), co [...]
[...] z którego dopiero produkuje się odżywki białkowe - koncentraty i izolaty białek serwatkowych. Co to jest izolat białka serwatkowego? Suplementy zwane WPI, czyli whey protein isolate, stanowią jedną z najbardziej oczyszczonych form białek mleka. WPI to suchy proszek gotowy do wymieszania z wodą lub inną cieczą. Jest to suplement diety, [...]
[...] znikomy, bo kto je posiłek, który składa się w 75% z tłuszczów? Biorąc pod uwagę środowisko kulturystyczne, niezwykle mało prawdopodobne, by posiłek dostarczał tylko 10% protein, typowa jest zawartość od 20% do 30%. Jeśli już posiłek jest wysokowęglowodanowy, to rzadko zdarza się, by aż tak drastycznie ktoś ograniczał podaż tłuszczów. Z badań [...]
[...] pokarmowych takich jak węglowodany i białka. Zazwyczaj występuje on w procentowej zawartości białka na poziomie 10,20 i 30%. Oznacza to, biorąc za przykład 20% zawartość protein, że na 100 g suplementu mamy około 70 g węglowodanów i około 20 g białka. Podsumowanie Wykorzystanie odżywki białkowo-węglowodanowej w diecie osoby trenującej nie [...]
Kolagen jest powszechnie występującym białkiem należącym do białek włókienkowych, stanowi 25% masy protein w organizmie człowieka. Inne ważne białka z tej grupy to keratyna (nie mylić z energetycznym związkiem i suplementem diety o nazwie kreatyna) oraz miozyna. Czy peptydy kolagenowe leczą ścięgna Achillesa? Uczestnicy przez 6 miesięcy [...]
Kiepska jakość snu, jego ograniczona objętość lub inne zaburzenia (np. oddychania w trakcie snu) mogą mieć wpływ na powstawanie cukrzycy, a nawet nowotworów. W 2020 r. sklasyfikowano pracę zmianową w grupie 2A czynników rakotwórczych. To znaczy, że dla pracy zmianowej istnieje ograniczony dowód działania rakotwórczego. Podsumowanie Przewlekła [...]
[...] Można w ten sposób dobrze funkcjonować i nawet nieźle trenować, jednak nie jest to idealna sytuacja. Podobnie negatywnie oddziałuje nadmierne ograniczenie podaży protein lub ich znaczna nadwyżka. Niestety, ciągle zdarzają się ludzie, którzy myślą, że „więcej znaczy lepiej”. Czy spożywanie węglowodanów ma wpływ na trening siłowy? To [...]
[...] w ciągu doby, czasem przerasta ich możliwości konsumpcyjne, sprawiając, że na samą myśl o kolejnym posiłku robi im się niedobrze. Jakie produkty wyróżniamy Batony proteinowe dzielimy głównie na batony typowo białkowe, batony bliżej składem przypominające zbilansowany posiłek, jak i typowe zamienniki słodyczy, które posiadają dodatek [...]
[...] i sprawi, że dalsza zmiana sylwetki będzie niemożliwa. Źródło Alves Souza, RW, Aguiar, AF, Vechetti-Juunior, IJ, Piedade, WP, Rocha Campos, GE, and Dal-Pai-Silva, M. Resistance training with excessive training load and insufficient recovery alters skeletal muscle mass–related protein expression. J Strength Cond Res 28(8): 2338–2345, 2014
[...] oraz białka ostrej fazy, takie jak: CRP, α1-antychymotrypsyna oraz surowiczy składnik amyloidu A, ceruloplazmina, składowe dopełniacza C3 i C4, α1-inhibitor proteinaz, α2-antyplazmina, C1-inaktywator. Przykładowo, miażdżyca i choroba niedokrwienna serca (CHD) są związane z podwyższonym stężeniem interleukiny 6 (IL-6), [...]